Så väljer du säng - några råd på vägen

En god sömn är en förutsättning för att må bra. Sover du gott och vaknar pigg och utvilad blir livet lättare och gladare.

När du provar ut din nya säng ska du i lugn och ro prova flera sängar med olika komfortnivåer och olika bäddmadrasser för att hitta kombinationen som passar dig. En dyrare säng och en exklusivare bäddmadrass ger en bättre sovkomfort men upplevelsen är mycket individuell så prova dig fram till det som passar dig. När du hittat rätt säng återstår att välja färg, ben, tillbehör och allt som ger dig möjlighet att skapa ditt personliga drömsovrum.

Vilken sängtyp passar mig?

Det första valet är oftast om du ska ha en ramsäng, kontinentalsäng eller en ställbar säng. I Stjärnbäddens sortiment finns till och med ett fjärde alternativ - Kontinentalsäng med förvaring.

Kontinentalsäng med förvaring är en smart nyhet som ger dig härlig sovkomfort samtidigt som den löser dina förvaringsproblem. Nästa beslut gäller vilken pris- och kvalitetsnivå du vill ha samt vilken bäddmadrass och komfortnivå som passar din sovstil.

Ramsäng

Ofta är ramsängen det mest uppenbara valet och kanske den säng som passar bäst i sammanhanget – för barnrum, gästrum och fritidshus men givetvis även i ett riktigt drömsovrum.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng består av två underbäddar var och en med fjädersystem byggt i en ram. Ovanpå dessa läggs en övre resårmadrass som täcker de bägge undre bäddarna. Kontinentalsängen ger en svävande sovkomfort och skapar en härlig känsla i rummet.

Ställbar säng

Ställbara sängar har ökat i popularitet beroende på att de ökar sängens funktionalitet. Du kan tyst och smidigt reglera din säng för att passa TV-tittande, läsning eller för att äta frukost. Det kan också vara bra att kunna reglera sängen för att hitta en perfekt sovställning.

Välj din bäddmadrass med omsorg

Vi vet hur viktigt det är med en bra bäddmadrass för att göra en bra säng fulländad. Därför är redan våra enklare bäddmadrasser av mycket hög kvalitet i varje detalj.

Alla våra bäddmadrasser håller mycket hög kvalitet i varje detalj. Det är bara du själv som kan bedöma vilken bäddmadrass som känns bäst för dig. Provligg olika bäddmadrasser och bedöm vilken som du trivs bäst med.

Tänk på att det ofta är värt att satsa på en bra bäddmadrass då den betyder mycket för din sovkomfort.

Ta dig tid att provligga

Det ska helt enkelt kännas bra att ligga i sängen samtidigt som du naturligtvis ska trivas med sängens utseende och tillbehör.

Det bästa sättet att få reda på vilken säng som passar dig är att provligga den utan ytterkläder på. Lägg dig som du brukar när du går till sängs, hopkurad i fosterställning, i framstupa sidoläge eller på rygg med händerna under huvudet – bara du själv vet hur rätt säng ska kännas.

Prova olika kombinationer av säng och bäddmadrass. Var inte rädd för att be sängsäljaren om råd om vilken säng som bäst uppfyller just dina behov.

Här hittar du din butik

Sömn och välbefinnande

Forskare världen över är eniga om att vi fortfarande vet mycket lite om sömn och om vad som händer i hjärnan när vi sover. Det man vet är att sömnen är ytterst viktig och att den påverkar vårt liv på många sätt. Vi på Stjärnbädden följer noga forskning och teknikutveckling för att ständigt förbättra din sovkvalitet för vi vet att en bra säng är grunden för god sömn.

När vi sover sjunker kroppstemperatur, blodtryck och puls. Insöndringen av stresshormonet kortisol minskar och ämnesomsättningen går på sparlåga. Under sömnen sker också viktiga uppbyggnadsprocesser. Det sker en ökad bildning av tillväxthormon, som stärker muskler och skelett, och immunsystemet aktiveras. Inlärning och minnesfunktioner påverkas, framför allt under REM-sömnen.

• Dina hjärnfunktioner blir bättre: En sömn som innehåller alla sömnfaser effektiviserar och höjer livsglädjen. Du njuter mer av varje dag!

• Ditt minne förbättras: I sömnen filtreras de onödiga minnena från de viktiga och minskar belastningen. Då skapas det utrymme för det väsentliga. Din hjärna kommer att minnas bättre efter en god natts sömn.

• Du håller lättare vikten: Vid sömnbrist skriker kroppen efter snabb energi. Begäret efter skräpmat är bekant för många bland annat efter dålig sömn.

• Du kan leva längre: Allvarlig sömnbrist ökar risken för folksjukdomar. Undersökningar visar att dåliga sömnvanor har lett till att bland annat vuxendiabetes och sömnapne har blivit vanligare.

• Du kan öka din kreativitet: Kreativitet förutsätter ett tillstånd där hjärnan mår bra. Det förutsätter att man sovit gott och är utvilad.

• Du lär dig snabbare: När hjärnan tar bort onödiga minnen i sömnen förbättras inlärningen. Efter en natts dålig sömn är det uppenbart att hjärnan fungerar sämre men har du en riktig bra sömn märker du skillnaden.